Суспільство і Держава

Навіяло... Передвиборча весна 2019

08.03.2019

Серед моїх друзів є ті, які на виборах голосуватимуть за Зеленського, Тимошенко, Порошенка, Ляшка, Бойка та інших. Є ті, які не підуть на вибори, а чекатимуть повернення Януковича.

Є ті, що згадують Кучму по-різному. Ті, хто їздять в Крим і ті, хто осуджують їх за це. Серед моїх друзів - ті, які стояли на Майдані по різні боки барикад. Ті, які скористались безвізом в одну сторону й ті, що залишились попри все.

Ті, які покинули своїх дітей; ті, які виховують чужих. Ті, що користуються пільговим проїздом у транспорті й ті, що літають виключно на своїх літаках. Ті, які отримали депутатський мандат та їх виборці.

Ті, які використовують багаторазові торбинки для покупок і ті, які купують одноразові пакети. Ті, хто сортують і здають сміття й ті, хто викидають його собі під ноги.

Є блондини, брюнети, русяві, кирпаті, пишнотілі й худесенькі, високі й низенькі, емоційні й виважені. Зі шкідливими звичками й без. Є ті, які читають, розуміють, аналізують, а дехто має атрофовану клікову свідомість.

Мої друзі розмовляють українською, російською, англійською мовами. Дехто знає кілька, а є й такі, що жодної до пуття не вивчивши, одночасно трьома говорять. Хтось досі пише листи та телефонує, а є такі, що інтернет картинками зі святом вітають. Є ті хто не вітає, але обов’язково про це напише. Є щасливі й ті, що не бачать свого щастя. Переконливо красиві й ті, кому про це ще не сказали.

Є друзі реальні й віртуальні, далекі і близькі. Ті, з якими я спілкуюся щодня, раз на місяць, рік, десятиріччя. Є ті, кого радісно обіймаю після майже 25 років розлуки.

Є ті, хто все пробачають й ті хто не ображаються. Є ті, що пам’ятають добро й ті, що забувають про нього. Є незрячі, сліпі, глухі, німі, пустослови, оратори, популісти, філософи... Є роботодавці й наймані працівники, є безробітні, пенсіонери, діти й ті, хто на дивані. Є сонячні та відкриті і ті, хто їх оминає. Є корупціонери й ті, кого в цьому підозрюють.

Хтось із друзів ходить на своїх двох, пише власноруч, не знає алфавіту Брайля, бо не має в ньому потреби, а почувається при цьому нещасним та обділеним.

Є ті, що стріляли, є й поранені, засуджені та нагороджені.

Є такі, які готові "забанити" друга, видалити номер телефона, робити вигляд при зустрічі, що не впізнав чи не побачив.

Друзі, все минеться!
Я вас всіх люблю

#пережити_свята
#пережити_вибори
#незбожеволіти
#залишитися_людьми

Під цими хмарами країна, громадяни якої мріють про чисту воду.